Belépés
Patisszonos lecsó
Hozzávalók:

1 db közepes patisszon, 4 db közepes paradicsom, 3 db paprika, 1 nagy fej hagyma, 1 pár virsli, 2 evőkanál olívaolaj, 5-6 karika csípős zöldpaprika, 3-4 gerezd fokhagyma, bors, só.

Elkészítése:

A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, gerezdekre vágjuk. A csípős zöldpaprikát megmossuk, felkarikázzuk. A paprikát megmossuk, kic...
Húspótló zöldségeink
... egyszerű, mégis tápláló ennivaló a kertből. Több ilyen zöldségfélénk is van - a paprika, paradicsom és a káposztaféléken kívül ma már megterem kertünkben a padlizsán, a cukkini, a patisszon vagy a brokkoli is.

Tojásgyümölcs
Padlizsánnak, török paradicsomnak is nevezzük (Solanum melongena). A csucsorfélék családjába tartozik, mint a paprika, paradicsom. Különl...
Károsít az uborkalisztharmat
... meg a lisztharmat. A termés mennyiségében nem tesz jelentős kárt, minőségét azonban jelentősen rontja. A görögdinnyét csak járványos években támadja meg. A spárgatök és közeli rokona, a patisszon vagy csillagtök igen erősen fertőződik minden évben. Azonban ennek ellenére is bőségesen terem. Ezért nem is szokták a tökféléket csak a korai erős fertőzéskor permetezni. A hajtatásban a...
Krémleves zöldségszirmokkal
Hozzávalók (4 személyre):

1 kg zsenge vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem, zeller, patisszon stb.), 2 ek. olaj, 1 mk. szárított kakukkfű, 2 dl tejszín, 1 ek. rizsliszt (vagy finomliszt), bőven olaj a zöldségszirmok sütéséhez.

1. Az apróra vágott zöldségeket a felforrósított olajon megfonnyasztjuk. Felöntjük 8 dl vízzel, a kakukkfűvel, sóval, őrölt fehér b...
Grillparti többletsúly nélkül
... baromfihúst válassza, se ne oldalast vagy ko...
Praktikák
... rá, hogy a paprikát legalább egyujjnyira ellepje (ezért a paprikaszeletekkel az üveget ne rakjuk teljesen tele). 8-10 percig gőzöljük - de ne tovább, mert a paprika megpuhul.

Patisszon (csillagtök) ecetben.

Az egészen zsenge patisszonokat, miután szárukat levágtuk, megmossuk és üvegbe rakjuk. Néhány szál kaprot teszünk közéjük. Ízlés szerint hígított ecetet s...
Tisztítókúra...
... kg nyers zöldséget kell elfogyasztanunk napi ötszöri étkezéssel. Fontos, hogy egész nap ugyanazokat a zöldségeket együk, és legalább négyfélét...
Züldségpörköltek
... konzervlecsót.) Sóval, törött borssal, babérlevéllel ízesítjük és saját levében kb. 15 perc alatt puhára pároljuk.
Tálaláskor negyedekbe vágott keménytojásokat adunk mellé.

Patisszon pörkölt
A patisszont egyenlő kockákra vágjuk, és szokásos módon pörköltnek elkészítjük. Ízlés szerint majoránnával ízesítjük, lecsóval sűrítjük. Galuskával tálaljuk.
Sárgabor...
Zöldségkalendárium
... fontos, a vastagabb húsosakat viszont ajánlatos meghámozni. Kevesen tudják, hogy ehető nyersen is, és savanyítani, de még kovászolni is lehet.

Augusztus

Csillagtök, patisszon:

Főszezonja leginkább júliusra, augusztusra tehető. Mint a legtöbb tökfélét, kiválóan lehet rántani, tölteni, kaporral fűszerezni.

Paprika:
...
Zöldségkalendárium
... nem fontos, a vastagabb húsosakat viszont ajánlatos meghámozni. Kevesen tudják, hogy ehető nyersen is, és savanyítani, de még kovászolni is lehet.

Augusztus
Csillagtök, patisszon: Főszezonja leginkább júliusra, augusztusra tehető. Mint a legtöbb tökfélét, kiválóan lehet rántani, tölteni, kaporral fűszerezni.

Paprika: Itt van a lecsószezon ideje, amikor m...
Recept
Tejszines patisszon
Kategória: Zöldséges ételek
Hozzávalók: 4 db patisszon, csillagtök
másfél dl tejszin vagy tejföl
15 dkg reszelt sajt
ételizesitő
Elkészítés: A patisszon héját lehúzzuk, félbevágjuk és kimagozzuk. Felszeleteljük, majdételizesitős vizben puhára péroljuk.Jénai tálba rakjuk, meglocsoljuk tejszinel vagy tejföllel, beboritjuk reszelt sajt...
Töltött patisszon+kapormártás
Töltött patisszon kapormártással



Hozzávalók:

4 db közepes zsenge patisszon
200 g darált sertéshús
2 db zsemle (lehet szikkadt zsemle is)
1 db tojás
50 g vaj
30 g vöröshagyma
1/2 csomag petrezselyemzöld
Ízlés szerint: só, őrölt fehér bors
...
Patisszon: a salátának való
...
Patisszon: a salátának való



Elvileg minden tök jó nyersen fogyasztva is, általában mégsem rágcsáljuk, mert viszonylag ízetlen zöldségek. Ízüket a sütés-főzés hozza ki. Ha szeretné változatossá tenni salátás ételeit, akkor a tökfélék közül a patisszont ajánljuk.

Ismerjük meg!
Kevesen hívják csillagtöknek, pedig ez a magyar neve a fra...
Recept
Töltött patisszon
Kategória: Zöldséges ételek
Hozzávalók: 4 fő részére:4közepes patisszon ,20dkg rizs, 1nagyobb fej hagyma,1paprika,1paradicsom,1pohár tejföl,1csomag petrezselyem,izlés szerint so bors olaj
Elkészítés: patisszont meghámoznás után megmosni és a kőzepét kivájni ugy ,hogy ki ne lyukadjon,besozni egy kicsit aztán egyenlőre félrerakni.A rizst sóval olajba ...
A padlizsán
A padlizsán

A padlizsán eredeti hazája India, és a XVI. században arab közvetítéssel került Európába - talán ezért is hívjuk ,,török paradicsomnak". Csak nagy sokára tudott tért hódítani, a közhiedelem ugyanis azt tartotta róla, hogy mérgező, megőrül, aki eszik belőle...
Erre magyarázat csaknem fekete, lilás színe, vagy kesernyés íze lehet. Mindez m...
Padlizsán
... fűszerkeverék, zsemlemorzsa, tojás, olaj, liszt.
A padlizsánt vékony szeletekre vágjuk. Tejben fél óráig áztatjuk. Ezután kivesszük a tejből és befűszerezzük, de nem annyira, mint pl. a patisszont. Fűszerezés után 20 percig állni hagyjuk. Ezután bepanírozzuk és olajban pirosra sütjük.


Padlizsán eltevése

Erdélyi padlizsánkrém
...
Egészséges és finom.....
... hibátlan, lédús legyen. Ha egészben vesszük a piacon, akkor csak ép héjú sütőtököt válasszunk.

A tökfélék családjába tartozik a sokféle tökfajtán kívül a cukkini, az uborka és a patisszon is; a ,,kobakosok" egész évben ellátnak minket vitaminnal és élelmi rosttal. Akárcsak a paprika és a paradicsom, a sütőtök is az Újvilágból indult hódító útjára, pontosabban...
Savanyúságok
... rá, hogy a paprikát legalább egyujjnyira ellepje (ezért a paprikaszeletekkel az üveget ne rakjuk teljesen tele). 8-10 percig gőzöljük - de ne tovább, mert a paprika megpuhul.

Patisszon (csillagtök) ecetben.

Az egészen zsenge patisszonokat, miután szárukat levágtuk, megmossuk és üvegbe rakjuk. Néhány szál kaprot teszünk közéjük. Ízlés szerint hígított ecetet s...
savanyúság
... öntjük. Minden üveg tetejére egy evőkanál étolajat teszünk. Lezárjuk és gőzölőfazékba állítjuk.
Lassú tűzön 20 percig gőzöljük.

Kovászos patisszon
Hozzávalók: patisszon, kapor, fokhagyma, pirított kenyérkockák, víz, só.

Tetszés szerinti mennyiségű patisszont megmosunk. A kisebb, 5-6 cm átmérőjű ...
A tartósítás
... uborka. Más zöldségek ecet, esetleg alkohol hozzáadásával tehetők el: a csemege uborka, zöldparadicsom, csalamádé, karfiol, káposztával töltött paprika, cékla, gyöngyhagyma, cukkini, patisszon.

A zöld levélfűszerek petrezselyem, lestyán, zeller zöldje, kapor üvegben, sózással tartósíthatók. A lecsó áttört paradicsomlében zsiradék hozzáadásával tehető el.

...
1 2 3 4 5 6 7 8 9 
Címkék: salátának való, paradicsomot leforrázzuk, csípős zöldpaprikát, paprikát megmossuk, káposztaféléken kívül, patisszon vagy, csucsorfélék családjába, termés mennyiségében, görögdinnyét csak, tökféléket csak, korai erős, zöldségszirmok sütéséhez, apróra vágott, felforrósított olajon, paprikát legalább, paprika megpuhul, egészen zsenge, zöldségeket együk, patisszont egyenlő, vastagabb húsosakat, legtöbb tökfélét, lecsószezon ideje, sütés-főzés hozza, tökfélék közül, patisszont ajánljuk, magyar neve, kőzepét kivájni, kicsit aztán, rizst sóval, padlizsán eredeti, közhiedelem ugyanis, padlizsánt vékony, tökfélék családjába, sokféle tökfajtán, csemege uborka, zöld levélfűszerek, lecsó áttört, majdételizesitős, petrezselyemzöld, züldségpörköltek, elfogyasztanunk, megfonnyasztjuk, paradicsomlében, káposztaféléken, keménytojásokat, felszeleteljük, kapormártással, zöldparadicsom, zöldségszirmok, felforrósított, paradicsomnak, padlizsánkrém, fűszerkeverék, befűszerezzük, közvetítéssel, felkarikázzuk, mennyiségében,
© 2013 TVN.HU Kft.