|
|
|
Hozzávalók:
1 db közepes patisszon, 4 db közepes paradicsom, 3 db paprika, 1 nagy fej hagyma, 1 pár virsli, 2 evőkanál olívaolaj, 5-6 karika csípős zöldpaprika, 3-4 gerezd fokhagyma, bors, só.
Elkészítése:
A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, gerezdekre vágjuk. A csípős zöldpaprikát megmossuk, felkarikázzuk. A paprikát megmossuk, kic... |
|
|
|
|
|
|
|
... egyszerű, mégis tápláló ennivaló a kertből. Több ilyen zöldségfélénk is van - a paprika, paradicsom és a káposztaféléken kívül ma már megterem kertünkben a padlizsán, a cukkini, a patisszon vagy a brokkoli is.
Tojásgyümölcs
Padlizsánnak, török paradicsomnak is nevezzük (Solanum melongena). A csucsorfélék családjába tartozik, mint a paprika, paradicsom. Különl... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... meg a lisztharmat. A termés mennyiségében nem tesz jelentős kárt, minőségét azonban jelentősen rontja. A görögdinnyét csak járványos években támadja meg. A spárgatök és közeli rokona, a patisszon vagy csillagtök igen erősen fertőződik minden évben. Azonban ennek ellenére is bőségesen terem. Ezért nem is szokták a tökféléket csak a korai erős fertőzéskor permetezni. A hajtatásban a... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg zsenge vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem, zeller, patisszon stb.), 2 ek. olaj, 1 mk. szárított kakukkfű, 2 dl tejszín, 1 ek. rizsliszt (vagy finomliszt), bőven olaj a zöldségszirmok sütéséhez.
1. Az apróra vágott zöldségeket a felforrósított olajon megfonnyasztjuk. Felöntjük 8 dl vízzel, a kakukkfűvel, sóval, őrölt fehér b... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... baromfihúst válassza, se ne oldalast vagy ko... |
|
|
|
|
|
|
|
... rá, hogy a paprikát legalább egyujjnyira ellepje (ezért a paprikaszeletekkel az üveget ne rakjuk teljesen tele). 8-10 percig gőzöljük - de ne tovább, mert a paprika megpuhul.
Patisszon (csillagtök) ecetben.
Az egészen zsenge patisszonokat, miután szárukat levágtuk, megmossuk és üvegbe rakjuk. Néhány szál kaprot teszünk közéjük. Ízlés szerint hígított ecetet s... |
|
|
|
|
|
|
|
... kg nyers zöldséget kell elfogyasztanunk napi ötszöri étkezéssel. Fontos, hogy egész nap ugyanazokat a zöldségeket együk, és legalább négyfélét... |
|
|
|
|
|
|
|
... konzervlecsót.) Sóval, törött borssal, babérlevéllel ízesítjük és saját levében kb. 15 perc alatt puhára pároljuk.
Tálaláskor negyedekbe vágott keménytojásokat adunk mellé.
Patisszon pörkölt
A patisszont egyenlő kockákra vágjuk, és szokásos módon pörköltnek elkészítjük. Ízlés szerint majoránnával ízesítjük, lecsóval sűrítjük. Galuskával tálaljuk.
Sárgabor... |
|
|
|
|
|
|
|
... fontos, a vastagabb húsosakat viszont ajánlatos meghámozni. Kevesen tudják, hogy ehető nyersen is, és savanyítani, de még kovászolni is lehet.
Augusztus
Csillagtök, patisszon:
Főszezonja leginkább júliusra, augusztusra tehető. Mint a legtöbb tökfélét, kiválóan lehet rántani, tölteni, kaporral fűszerezni.
Paprika:
... |
|
|
|
|
|
|
|
... nem fontos, a vastagabb húsosakat viszont ajánlatos meghámozni. Kevesen tudják, hogy ehető nyersen is, és savanyítani, de még kovászolni is lehet.
Augusztus
Csillagtök, patisszon: Főszezonja leginkább júliusra, augusztusra tehető. Mint a legtöbb tökfélét, kiválóan lehet rántani, tölteni, kaporral fűszerezni.
Paprika: Itt van a lecsószezon ideje, amikor m... |
|
|
|
|
|
|
|
Tejszines patisszon
Kategória: Zöldséges ételek
Hozzávalók: 4 db patisszon, csillagtök
másfél dl tejszin vagy tejföl
15 dkg reszelt sajt
ételizesitő
Elkészítés: A patisszon héját lehúzzuk, félbevágjuk és kimagozzuk. Felszeleteljük, majdételizesitős vizben puhára péroljuk.Jénai tálba rakjuk, meglocsoljuk tejszinel vagy tejföllel, beboritjuk reszelt sajt... |
|
|
|
|
|
|
|
Töltött patisszon kapormártással
Hozzávalók:
4 db közepes zsenge patisszon
200 g darált sertéshús
2 db zsemle (lehet szikkadt zsemle is)
1 db tojás
50 g vaj
30 g vöröshagyma
1/2 csomag petrezselyemzöld
Ízlés szerint: só, őrölt fehér bors
... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Patisszon: a salátának való
Elvileg minden tök jó nyersen fogyasztva is, általában mégsem rágcsáljuk, mert viszonylag ízetlen zöldségek. Ízüket a sütés-főzés hozza ki. Ha szeretné változatossá tenni salátás ételeit, akkor a tökfélék közül a patisszont ajánljuk.
Ismerjük meg!
Kevesen hívják csillagtöknek, pedig ez a magyar neve a fra... |
|
|
|
|
|
|
|
Töltött patisszon
Kategória: Zöldséges ételek
Hozzávalók: 4 fő részére:4közepes patisszon ,20dkg rizs, 1nagyobb fej hagyma,1paprika,1paradicsom,1pohár tejföl,1csomag petrezselyem,izlés szerint so bors olaj
Elkészítés: patisszont meghámoznás után megmosni és a kőzepét kivájni ugy ,hogy ki ne lyukadjon,besozni egy kicsit aztán egyenlőre félrerakni.A rizst sóval olajba ... |
|
|
|
|
|
|
|
A padlizsán
A padlizsán eredeti hazája India, és a XVI. században arab közvetítéssel került Európába - talán ezért is hívjuk ,,török paradicsomnak". Csak nagy sokára tudott tért hódítani, a közhiedelem ugyanis azt tartotta róla, hogy mérgező, megőrül, aki eszik belőle...
Erre magyarázat csaknem fekete, lilás színe, vagy kesernyés íze lehet. Mindez m... |
|
|
|
|
|
|
|
... fűszerkeverék, zsemlemorzsa, tojás, olaj, liszt.
A padlizsánt vékony szeletekre vágjuk. Tejben fél óráig áztatjuk. Ezután kivesszük a tejből és befűszerezzük, de nem annyira, mint pl. a patisszont. Fűszerezés után 20 percig állni hagyjuk. Ezután bepanírozzuk és olajban pirosra sütjük.
Padlizsán eltevése
Erdélyi padlizsánkrém
... |
|
|
|
|
|
|
|
... hibátlan, lédús legyen. Ha egészben vesszük a piacon, akkor csak ép héjú sütőtököt válasszunk.
A tökfélék családjába tartozik a sokféle tökfajtán kívül a cukkini, az uborka és a patisszon is; a ,,kobakosok" egész évben ellátnak minket vitaminnal és élelmi rosttal. Akárcsak a paprika és a paradicsom, a sütőtök is az Újvilágból indult hódító útjára, pontosabban... |
|
|
|
|
|
|
|
... rá, hogy a paprikát legalább egyujjnyira ellepje (ezért a paprikaszeletekkel az üveget ne rakjuk teljesen tele). 8-10 percig gőzöljük - de ne tovább, mert a paprika megpuhul.
Patisszon (csillagtök) ecetben.
Az egészen zsenge patisszonokat, miután szárukat levágtuk, megmossuk és üvegbe rakjuk. Néhány szál kaprot teszünk közéjük. Ízlés szerint hígított ecetet s... |
|
|
|
|
|
|
|
... öntjük. Minden üveg tetejére egy evőkanál étolajat teszünk. Lezárjuk és gőzölőfazékba állítjuk.
Lassú tűzön 20 percig gőzöljük.
Kovászos patisszon
Hozzávalók: patisszon, kapor, fokhagyma, pirított kenyérkockák, víz, só.
Tetszés szerinti mennyiségű patisszont megmosunk. A kisebb, 5-6 cm átmérőjű ... |
|
|
|
|
|
|
|
... uborka. Más zöldségek ecet, esetleg alkohol hozzáadásával tehetők el: a csemege uborka, zöldparadicsom, csalamádé, karfiol, káposztával töltött paprika, cékla, gyöngyhagyma, cukkini, patisszon.
A zöld levélfűszerek petrezselyem, lestyán, zeller zöldje, kapor üvegben, sózással tartósíthatók. A lecsó áttört paradicsomlében zsiradék hozzáadásával tehető el.
... |
|
|
|
|
|